Αναζητηση

Αιτιολογία - Πρόληψη

Αιτιολογία - Πρόληψη

Οι κιρσοί είναι μια παθολογική κατάσταση των φλεβών, στην οποία έχουν χάσει την ελαστικότητα τους, σιγά-σιγά διατείνονται, μεγαλώνουν σε μήκος και το αίμα λιμνάζει μέσα τους. Τελικά οι φλέβες - κιρσοί φουσκώνουν τόσο που εξέχουν από το δέρμα.
Οι φλέβες έχουν λεπτό τοίχωμα και το μέγεθος τους αλλάζει ανάλογα με την ποσότητα αίματος που έχουν μέσα τους. Ο όγκος του αίματος είναι ανάλογος με την πίεση μέσα στις φλέβες. Όταν το αίμα στις φλέβες είναι λίγο, αυτές είναι επίπεδες σαν ένα ξεφούσκωτο μπαλόνι. Όσο οι φλέβες γεμίζουν με αίμα, τόσο διατείνονται. Εάν οι φλέβες γεμίσουν πάρα πολύ και αυξηθεί πολύ η πίεση, μπορεί να υπάρξει διαρροή από τις φλέβες μέσα στους ιστούς, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί οίδημα (πρήξιμο).

physiology

Η αιτία που προκαλεί την παραμονή του αίματος μέσα στο φλεβικό δίκτυο είναι η ανεπάρκεια των βαλβίδων που υπάρχουν μέσα στις φλέβες και οι οποίες εμποδίζουν την παλινδρόμηση του αίματος προς την άκρη του ποδιού. Οι βαλβίδες αυτές διευκολύνουν την φυσιολογική πορεία του αίματος στο φλεβικό δίκτυο που είναι από την περιφέρεια προς την καρδιά. Στην περίπτωση που οι βαλβίδες των φλεβών ανεπαρκούν, το αίμα επιστρέφει προς τα άκρα, λιμνάζει στις φλέβες αυξάνει την πίεση σε αυτές και τελικά δημιουργεί κιρσούς.

Η κληρονομικότητα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, αλλά η εμφάνιση κιρσών επιβαρύνεται από την πολύωρη ορθοστασία, την παχυσαρκία και τις εγκυμοσύνες, καθώς και από τη χρήση πού στενών ρούχων και ψηλών τακουνιών.
Υπολογίζεται ότι το 72% των γυναικών και το 42% των ανδρών ηλικίας άνω των 60 ετών έχουν ή θα αναπτύξουν κιρσούς κάτω άκρων. Η συχνότητα εμφάνισης συνδυάζεται ισχυρά με την ηλικία και το φύλο (συνήθως γυναίκες)

Παράγοντες Κινδύνου
- Οικογενειακό ιστορικό
- Επανειλημμένες εγκυμοσύνες
- Αυξημένο σωματικό βάρος , παχυσαρκία
- Επάγγελμα με ορθοστασία

Πρόληψη για την φλεβική ανεπάρκεια - κιρσούς

 

kaltsa

• Η ορθοστασία και η ακινησία είναι καθοριστικός παράγοντας στην δημιουργία, αλλά και την επιδείνωση των κιρσών.
• Σας υπενθυμίζουμε ότι όταν είσαστε καθιστές, αναπαυτικά, τα πόδια σας από το γόνατο και κάτω είναι όρθια και ως εκ τούτου επιβαρύνονται σημαντικά.
• Το ελαστικό καλσόν ή οι ελαστικές κάλτσες μπορούν να προλάβουν τις επιπλοκές, ή να είναι και βασικό κομμάτι της θεραπείας τους (π.χ. φλεβικό έλκος, θρόμβωση). Θα πρέπει να συνεννοηθείτε με τον γιατρό σας για τον βαθμό ελαστικότητας, όπως και για το ύψος της κάλτσας που είναι το κατάλληλο για την περίπτωσή σας.
• Αν πρόκειται να κάνετε ένα μεγάλο ταξίδι (αεροπορικό ή και οδικώς) θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για επιπλέον προφυλακτικά μέτρα, δείτε περισσότερα εδώ.
• Πολλές επιπλοκές π.χ. θρομβώσεις ξεκινάνε από ένα ασήμαντο τραυματισμό μίας φλέβας που έχει γίνει κιρσός.
• Η χειρουργική αντιμετώπιση των κιρσών παραμένει η καλύτερη πρόληψη για τις επιπλοκές από αυτούς. Είναι, βέβαια, πάντα προτιμότερο αυτές να αντιμετωπίζονται πριν να έχει προηγηθεί κάποια επιπλοκή, την περίοδο που εσείς θα επιλέξετε.

takoi

• Προσπαθήστε να μη σταυρώνετε τα πόδια σας για μεγάλα διαστήματα.
• Προσπαθήστε να μην εκτίθεστε σε υπερβολική ζέστη, ή υγρασία (οι φλέβες διαστέλλονται κάνοντας το αίμα να συγκεντρωθεί στα πόδια).
• Προσπαθήστε να μη φοράτε ψηλοτάκουνα παπούτσια, ή παπούτσια με άκαμπτες σόλες, αν μη τι άλλο, μειώστε την ώρα που τα φοράτε στο απολύτως απαραίτητο.

Πολυμέσα

Σχετικά με τη σελίδα:

«Τα πάντα για την διάγνωση και την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών, κιρσών και φλεβικής ανεπάρκειας»

Θερμοπυλών 7, Χαλάνδρι
+30 2103006564.
+30 6974325066.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.eyriaggies.gr

minotakis

Dr. Μινωτάκης Κωνσταντίνος


Χειρουργός - Διευθυντής Χειρουργικής κλινικής

Κάνετε like στη σελίδα μας στο Facebook για να έχετε περισσότερη ενημέρωση
Eγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο εδώ

*Απαραίτητο πεδίο