Αναζητηση

Αιτιολογία - Πρόληψη

Αιτιολογία - Πρόληψη

Τι είναι οι ευρυαγγείες

Είναι τριχοειδή φλεβίδια μέσα στο ίδιο το δέρμα, διαμέτρου 0,5 έως 2 χιλιοστών. Αίμα κυκλοφορεί μέσα στα μικρά αυτά αγγεία, τα οποία όμως είναι περιττά και δεν είναι απαραίτητα για την συνολική κυκλοφορία.

Αιτιολογία

EKA typesΣτις περιπτώσεις που συνυπάρχουν με φλεβική ανεπάρκεια ή κιρσούς, η αιτία είναι προφανής, καθώς αυξάνεται η πίεση στο φλεβικό δίκτυο και διευρύνονται τριχοειδή φλεβίδια, που ήδη υπάρχουν στο δέρμα.
Στις συνήθεις περιπτώσεις όμως, που το φλεβικό δίκτυο είναι φυσιολογικό, δεν υπάρχει σαφής απάντηση σχετικά με τα αίτια δημιουργίας των ευρυαγγειών. Η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά δεν είναι υποχρεωτική. Επίσης δεν υπάρχει επιστημονική απάντηση για την αιτία της εντόπισης σε συγκεκριμένες περιοχές (π.χ. έξω επιφάνεια των μηρών), ή το πρόσωπο, όπου μάλιστα δεν υπάρχει ποτέ αύξηση της φλεβικής πίεσης, ούτε φλεβική στάση.

Στην Ελλάδα, ο μισός γυναικείος πληθυσμός έχει ευρυαγγείες και μάλιστα αυτές είναι αρκετές για να τις ενοχλούν αισθητικά.
Στις μισές από αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει φλεβική ανεπάρκεια ή άλλη ορατή αιτιολογία για τη δημιουργία τους.
tris episkepsisΠρόκειται καθαρά για μια υπόθεση του δέρματος της συγκεκριμένης περιοχής. Οι ευρυαγγείες δεν μπορεί ποτέ να είναι η αιτία για κάποιο σοβαρό ενόχλημα ή άλλο σύμπτωμα.
Σύμφωνα με την παγκοσμίως αποδεκτή κατάταξη κατά CEAP (Clinical, Etiology, Anatomy, Pathophysiology) της φλεβικής ανεπάρκειας των κάτω άκρων, οι ευρυαγγείες ανήκουν στη βαθμίδα C1 ενώ οι κλασικοί κιρσοί στην βαθμίδα C2.
Βέβαια, στις περιπτώσεις που συνυπάρχει φλεβική ανεπάρκεια – κιρσοί, θα πρέπει υποχρεωτικά να διορθωθεί πρώτα η αιτία, με χειρουργική αντιμετώπιση των κιρσών, και στη συνέχεια να αντιμετωπίσουμε τις ίδιες τις ευρυαγγείες.
Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα, οι ευρυαγγείες θα υποτροπιάσουν και δεν θα ευθύνεται βέβαια για αυτό η ίδια η θεραπεία.

Συμπτώματα – ενοχλήματα από ευρυαγγείες

legs hurtΠρακτικά κανένα σύμπτωμα ή ενόχλημα δεν μπορεί να αποδοθεί σε ευρυαγγείες, ακόμα και αν είναι ακριβώς στην ίδια περιοχή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνήθης αιτία είναι προβλήματα μυοσκελετικά, ορθοπεδικής φύσης, που απλά εκδηλώνονται στην ίδια περιοχή.
Μόνο σε περιπτώσεις ιδιαίτερα εκτεταμένων ευρυαγγειών και μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες, πιθανόν να προκαλέσουν, τοπικά, αίσθηση καψίματος. Επίσης, σε παραμελημένες περιπτώσεις, και ειδικά στην περιοχή των αστραγάλων, οι ευρυαγγείες μπορεί να είναι αίτιο ικανής αιμορραγίας και μάλιστα ανώδυνης, που πολύ συχνά υποτροπιάζει. Τότε, αυτές οι ευρυαγγείες πρέπει να αντιμετωπισθούν, όχι για λόγους αισθητικής, αλλά για λόγους υγείας.
Γενικά πάντως, οι ευρυαγγείες προκαλούν αισθητικό και μόνο πρόβλημα, και αυτή πρέπει να είναι και η αιτία που θα γίνει η θεραπεία. Αν θεωρηθούν οι ευρυαγγείες αιτία του οποιουδήποτε ενοχλήματος, το βέβαιο είναι ότι θα συνεχίσουν τα ενοχλήματα και μετά την εξάλειψη των ευρυαγγειών.

Πρόληψη ευρυαγγειών

Η μόνη πρόληψη που μπορεί να βοηθήσει είναι η αποφυγή της έκθεσης της περιοχής των ευρυαγγειών σε οποιαδήποτε αύξηση της θερμοκρασίας και, στις περιπτώσεις που υπάρχει και φλεβική ανεπάρκεια, ισχύουν οι κλασσικές οδηγίες π.χ. αποφυγή της ορθοστασίας, χρήση ελαστικού καλσόν κλπ.
Προσοχή δεν είναι οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου που ενοχλούν τις ευρυαγγείες. Αυτές προκαλούν τη φωτογήρανση, είναι υπεύθυνες για τον καρκίνο του δέρματος, το μελάνωμα αλλά ΟΧΙ για τις ευρυαγγείες.
important to rememberΗ αντηλιακή κρέμα, που είναι υποχρεωτική στο ελληνικό καλοκαίρι, δεν προσφέρει το παραμικρό όφελος στις ευρυαγγείες.
Αν στην παραλία είσαστε μέσα στη θάλασσα - ωραία και δροσερά - δεν επιβαρύνετε τις ευρυαγγείες σας. Αντίθετα, σε μια σκιά στην παραλία, ενώ είσαστε πολύ καλά προφυλαγμένες από τις ακτίνες του ήλιου, δεν μπορείτε να αποκλείσετε ότι η κατάσταση που αφορά τις ευρυαγγείες δεν θα επιδεινωθεί. Πάντως, στη συνηθισμένη περίπτωση όπου δεν υπάρχει ι.φλεβική ανεπάρκεια, δεν είναι πολλά εκείνα που μπορούν να γίνουν για να προληφθούν οι ευρυαγγείες.

Φαίνεται ότι κάποιες γυναίκες πιθανόν είναι «καταδικασμένες» να εμφανίσουν ευρυαγγείες και μάλιστα να αναπτύξουν, με την πάροδο του χρόνου, σοβαρό αισθητικό πρόβλημα.

Video

Η φλεβική θρόμβωση και η πνευμονική εμβολή
Video gallery

Η φλεβική θρόμβωση και η πνευμονική εμβολή

Δείτε εδώ πως μια θρόμβωση σε μια φλέβα στο πόδι μπορεί να …

714
Η φλεβική θρόμβωση και η πνευμονική εμβολή
Video gallery

Η φλεβική θρόμβωση και η πνευμονική εμβολή

Δείτε εδώ πως μια θρόμβωση σε μια φλέβα στο πόδι μπορεί να …

714

Σχετικά με τη σελίδα:

«Τα πάντα για την διάγνωση και την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών, κιρσών και φλεβικής ανεπάρκειας»

Θερμοπυλών 7, Χαλάνδρι
+30 6974325066.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.eyriaggies.gr

minotakis

Dr. Μινωτάκης Κωνσταντίνος


Χειρουργός - Διευθυντής Χειρουργικής κλινικής

Κάνετε like στη σελίδα μας στο Facebook για να έχετε περισσότερη ενημέρωση
Eγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο εδώ

*Απαραίτητο πεδίο