Αναζητηση

Αιτιολογία - Πρόληψη

Αιτιολογία - Πρόληψη

Πολύ συχνή η παρουσία ευρυαγγειών στα πόδια, που αποτελούν κυρίως αισθητικό πρόβλημα, αν και σε μερικά άτομα να προκαλούν συμπτώματα όπως βάρος ή κάψιμο.
Τι είναι οι ευρυαγγείες

EKA types

Πρόκειται για διεσταλμένα, τριχοειδή μπλε ή κόκκινα μικρά αγγεία του δέρματος -διαμέτρου 0,5 έως 2 χιλιοστών- που διακρίνονται κάτω από την επιδερμίδα. Είναι φλεβίδια και ανάλογα με τη διάμετρο τους φαίνονται ανάλογα με μώβ ή μπλε χρώμα. Μέσα στα μικρά αυτά αγγεία, κυκλοφορεί αίμα, ωστόσο, δεν είναι απαραίτητα για την συνολική κυκλοφορία.

Τι προκαλεί τις ευρυαγγείες
Οι λόγοι που τα πολύ λεπτά αυτά αγγεία του δέρματος έγιναν ορατά και έντονα δεν είναι πάντα σαφείς. Στις περιπτώσεις που συνυπάρχουν με φλεβική ανεπάρκεια ή κιρσούς, η αιτία είναι προφανής, καθώς αυξάνεται η πίεση στο φλεβικό δίκτυο και διευρύνονται τριχοειδή φλεβίδια, που ήδη υπάρχουν στο δέρμα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως, όταν το φλεβικό δίκτυο είναι φυσιολογικό, δεν υπάρχει σαφής απάντηση σχετικά με τα αίτια δημιουργίας των ευρυαγγειών και πολλοί παράγοντες μπορεί να ενοχοποιούνται για την πρόκλησή τους, όπως:
• η κληρονομικότητα (παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά δεν είναι υποχρεωτική)
• κάποιοι ορμονικοί παράγοντες (από την εφηβεία ήδη ή στην εγκυμοσύνη ή κατά την εμμηνόπαυση, λήψη ορμονών και αντισυλληπτικών)
• η διάταση λόγω της αύξησης της πίεσης εντός του αγγείου (που συνήθως αφορά την εγκυμοσύνη ή τη φλεβική ανεπάρκεια που αναφέρθηκε παραπάνω)
• η νεοαγγειογέννεση (δηλαδή η δημιουργία νέων αγγείων από αιτίες όπως μία φλεγμονή ή ένα τραύμα)
• η τοπική χρήση κορτικοστεροειδών, η έκθεση στον ήλιο, τα τραύματα, οι μολύνσεις
Η ορθοστασία στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει φλεβική ανεπάρκεια, επιδεινώνει λίγο τις υπάρχουσες ευρυαγγείες αλλά ποτέ δεν τις προκαλεί.
Στην Ελλάδα, ο μισός γυναικείος πληθυσμός έχει ευρυαγγείες και μάλιστα σε τέτοια έκταση ώστε να προκαλούν αισθητική ενόχληση. Στις μισές από αυτές τις περιπτώσεις, δεν υπάρχει φλεβική ανεπάρκεια ή άλλη ορατή αιτιολογία για τη δημιουργία τους.

Αιτία εντοπισμού των ευρυαγγειών σε συγκεκριμένες περιοχές

vein2

Δεν υπάρχει επιστημονική απάντηση που να αιτιολογεί την εντόπιση σε συγκεκριμένες περιοχές στο σώμα, για παράδειγμα στην έξω επιφάνεια των μηρών ή στο πρόσωπο, όπου μάλιστα δεν υπάρχει ποτέ αύξηση της φλεβικής πίεσης, ούτε φλεβική στάση.
Πρόκειται καθαρά για μια υπόθεση του δέρματος της συγκεκριμένης περιοχής.

Προκαλούν οι ευρυαγγείες έντονα συμπτώματα ή ενοχλήματα;
Οι ευρυαγγείες που δεν συνοδεύονται από φλεβική ανεπάρκεια, δεν μπορεί ποτέ να είναι η αιτία για κάποιο σοβαρό ενόχλημα ή άλλο σύμπτωμα.
Σύμφωνα με την παγκοσμίως αποδεκτή κατάταξη κατά CEAP (Clinical, Etiology, Anatomy, Pathophysiology) της φλεβικής ανεπάρκειας των κάτω άκρων, οι ευρυαγγείες ανήκουν στη βαθμίδα C1 ενώ οι κλασικοί κιρσοί στην βαθμίδα C2.
Πρακτικά κανένα σύμπτωμα ή ενόχλημα δεν μπορεί να αποδοθεί σε ευρυαγγείες, ακόμα και αν είναι ακριβώς στην ίδια περιοχή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνήθης αιτία είναι προβλήματα μυοσκελετικά, ορθοπεδικής φύσης, που απλά εκδηλώνονται στην ίδια περιοχή.
Μόνο σε περιπτώσεις ιδιαίτερα εκτεταμένων ευρυαγγειών και μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες, πιθανόν να προκαλέσουν, τοπικά, αίσθηση καψίματος. Επίσης, σε παραμελημένες περιπτώσεις, και ειδικά στην περιοχή των αστραγάλων, οι ευρυαγγείες μπορεί να είναι αίτιο ικανής αιμορραγίας και μάλιστα ανώδυνης, που πολύ συχνά υποτροπιάζει. Τότε, αυτές οι ευρυαγγείες πρέπει να αντιμετωπισθούν, όχι για λόγους αισθητικής, αλλά για λόγους υγείας.
Γενικά στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ευρυαγγείες προκαλούν αισθητικό και μόνο πρόβλημα και αυτή πρέπει να είναι και η αιτία που θα γίνει η θεραπεία. Αν θεωρηθούν οι ευρυαγγείες αιτία του οποιουδήποτε ενοχλήματος, το βέβαιο είναι ότι θα συνεχίσουν τα ενοχλήματα και μετά την εξάλειψη των ευρυαγγειών.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ύπαρξή τους μπορεί να συνδέεται με κάποια πιο σοβαρή ανεπάρκεια του φλεβικού συστήματος, για αυτό το λόγο χρήσιμη είναι η κλινική εξέταση από τον εξειδικευμένο ιατρό και –εάν εκείνος το κρίνει– μελέτη των φλεβών με υπερηχογράφο αγγείων (Doppler - triplex).
Βέβαια, στις περιπτώσεις που συνυπάρχει φλεβική ανεπάρκεια – κιρσοί, θα πρέπει υποχρεωτικά να διορθωθεί πρώτα η αιτία, με χειρουργική αντιμετώπιση των κιρσών, και στη συνέχεια να αντιμετωπιστούν οι ίδιες οι ευρυαγγείες.
Σε αντίθετη περίπτωση, δε θα υπάρξει αποτέλεσμα, οι ευρυαγγείες θα υποτροπιάσουν και δε θα ευθύνεται, βέβαια, για αυτό η ίδια η θεραπεία.

Πρόληψη ευρυαγγειών
Η μόνη πρόληψη που μπορεί να βοηθήσει είναι η αποφυγή της έκθεσης της περιοχής των ευρυαγγειών σε οποιαδήποτε αύξηση της θερμοκρασίας και, στις περιπτώσεις που υπάρχει και φλεβική ανεπάρκεια, ισχύουν οι κλασσικές οδηγίες π.χ. αποφυγή της ορθοστασίας, χρήση ελαστικού καλσόν κλπ.
Προσοχή δεν είναι οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου που ενοχλούν τις ευρυαγγείες. Αυτές προκαλούν τη φωτογήρανση, είναι υπεύθυνες για τον καρκίνο του δέρματος, το μελάνωμα αλλά ΟΧΙ για τις ευρυαγγείες.
Η αντηλιακή κρέμα, που είναι υποχρεωτική στο ελληνικό καλοκαίρι, δεν προσφέρει το παραμικρό όφελος στις ευρυαγγείες. Αν στην παραλία είσαστε μέσα στη θάλασσα - ωραία και δροσερά - δεν επιβαρύνετε τις ευρυαγγείες σας. Αντίθετα, σε μια σκιά στην παραλία, ενώ είσαστε πολύ καλά προφυλαγμένες από τις ακτίνες του ήλιου, δεν μπορείτε να αποκλείσετε ότι η κατάσταση που αφορά τις ευρυαγγείες δεν θα επιδεινωθεί. Πάντως, στη συνηθισμένη περίπτωση όπου δεν υπάρχει ι.φλεβική ανεπάρκεια, δεν είναι πολλά εκείνα που μπορούν να γίνουν για να προληφθούν οι ευρυαγγείες.

Φαίνεται ότι κάποιες γυναίκες πιθανόν είναι «καταδικασμένες» να εμφανίσουν ευρυαγγείες και μάλιστα να αναπτύξουν, με την πάροδο του χρόνου, σοβαρό αισθητικό πρόβλημα.

Video

Η φλεβική θρόμβωση και η πνευμονική εμβολή
Video gallery

Η φλεβική θρόμβωση και η πνευμονική εμβολή

Δείτε εδώ πως μια θρόμβωση σε μια φλέβα στο πόδι μπορεί να …

786
Η φλεβική θρόμβωση και η πνευμονική εμβολή
Video gallery

Η φλεβική θρόμβωση και η πνευμονική εμβολή

Δείτε εδώ πως μια θρόμβωση σε μια φλέβα στο πόδι μπορεί να …

786

Σχετικά με τη σελίδα:

«Τα πάντα για την διάγνωση και την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών, κιρσών και φλεβικής ανεπάρκειας»

Θερμοπυλών 7, Χαλάνδρι
+30 2103006564.
+30 6974325066.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.eyriaggies.gr

minotakis

Dr. Μινωτάκης Κωνσταντίνος


Χειρουργός - Διευθυντής Χειρουργικής κλινικής

Κάνετε like στη σελίδα μας στο Facebook για να έχετε περισσότερη ενημέρωση
Eγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο εδώ

*Απαραίτητο πεδίο